İdmanın Rəngi, Qulaqlıq və Bir Axşamın Gözlənilməz Dönüşü
[ Nach unten | Zum letzten Beitrag | Thema abonnieren | Älteste Beiträge zuerst ]
İdmanın Rəngi, Qulaqlıq və Bir Axşamın Gözlənilməz Dönüşü
von luciennepoor am 03.08.2026 17:06
İnşaat mühəndisiyəm. Gündüzüm beton, dəmir və layihə sənədləri arasında keçir. Axşamlarım isə bəzən elə bir işə bənzəyir ki, fikrim dağılıb gedir. Keçən cümə axşamı çox yorğun idim. Layihədəki son dəyişikliklər məni elə əsəbləşdirmişdi ki, evə gələn kimi divana uzanıb qulaqlığı taxdım. Məqsədim sadəcə musiqi dinləyib beynimi boşaltmaq idi. Amma bəzən həyatın ən gözəl sürprizləri heç bir plan qurmadığın anda baş verir.
Telefonumu götürüb sosial şəbəkə lentinə baxdım. Futbol matçının canlı yayımına rast gəldim, amma bu, adi bir futbol deyildi. Çimərlik futbolu idi, amma elə bir an var idi ki, top qapının ağzına düşmüşdü və oyunun qızğın vaxtı idi. Məncə, bu, adi futbol oyunu kimi görünsə də, orada bambaşqa bir enerji var. Yəqin heç fikirləşməzdim, amma həmin axşam internetdə gəzərkən bir link gördüm: mostbet cricket. Mən kriketi heç vaxt izləməmişdim. Əslində, kriket qaydaları mənim üçün tamamilə yad idi. Amma maraqlı bir şey var idi: canlı mərc xətti, komandaların statistikası və oyunun tempinin futbol və ya basketboldan tamamilə fərqli olması.
İlk baxışda mənə elə gəldi ki, bu oyun çox yavaşdır. Amma bir neçə dəqiqə izlədikdən sonra başa düşdüm ki, kriket əslində strateji oyundur. Hər topun, hər atışın öz hesablanmış dəyəri var. Komanda kapitanının qərarları, vuruşların mexanikası. Bu, mənim peşəmlə çox oxşar idi. Mən də hər gün planlar qurur, riskləri hesablayıram. Elə bu anda ağlıma maraqlı bir fikir gəldi: bəs bu biliklərimi oyuna tətbiq etsəm necə olar? Təbii ki, mən mərcbaz deyiləm, amma əyləncə üçün kiçik bir məbləğlə sınamaq istəyirdim. Riyaziyyatı sevirəm, statistikanı sevirəm. Bu, mənim üçün bir oyun, bir tapmaca idi.
Çox düşünmədən, az miqdarda məbləğlə, sadəcə bir sınaq mərc etdim. Və inanın, bu, mənim üçün tamamilə yeni bir dünya açdı. Mən oyunu kənardan izləməyi sevən biri idim, amma indi oyunun bir parçası kimi hiss edirdim. Hər vuruşda ürəyim döyünürdü, hər xalda sanki öz layihəmin büdcəsini hesablayırdım. Və təəccüblü olan odur ki, mənim mərcim uddu. Kiçik bir qələbə idi, amma bu, mənə o qədər böyük zövq verdi ki, axşamın yorğunluğu birdən yox oldu. Həyəcan, qorxu və sevinc - hamısı bir arada idi. Bu hissi heç bir şeylə müqayisə etmək olmaz.
Sizə nə demək istəyirəm? Mən dərhal başa düşdüm ki, burada ən vacib şey nəticə deyil, prosesdir. Oyunun qızğın anları, düşüncə tərzi, analiz və bəzən riskə getmə bacarığı. Bir neçə gündən sonra, bu yeni hobbi haqqında düşünərkən yenə kriket yayımına baxdım. Bu dəfə mostbet cricket izləmək qərarına gəldim, çünki qaydaları artıq daha yaxşı başa düşürdüm. Komandaların güclü və zəif tərəflərini öyrəndim, oyunçuların formalarını izlədim. Həmin axşam yəqin ki, saatlarla oyunun gedişatını təhlil etdim. Və yenə qalib gəldim.
Bu qələbələr məni korlamadı. Əksinə, mənə özümə nəzarəti öyrətdi. Mən hər zaman kiçik məbləğlərlə oynamışam, çünki mənim üçün bu, qazanc deyil, həzzdir. Təsəvvür edin, siz sevdiyiniz musiqi qrupunun konsertinə bilet almısınız. Konsertdən sonra evə qayıdanda sevinc hissi keçirirsiniz. Ödədiyiniz pul sizin üçün heç nə ifadə etmir, çünki əldə etdiyiniz emosiyalar ondan qat-qat dəyərlidir. Mənim üçün də bu, eyni mövzudur. Kriket oyunu, xüsusən də gərgin anlar - bu, mənim şəxsi konsertimdir.
Bir axşam, dostumla söhbət edərkən ona bu təcrübəmdən danışdım. O, təəccübləndi və dedi ki, mən heç vaxt buna vaxt ayırmıram. Mən ona izah etdim ki, bu, gündəlik həyatın monotonluğundan qaçmaq üçün bir yoldur. İşdə hər gün eyni şey, eyni tədbirlər, eyni görüşlər. Amma burada hər an fərqlidir. Bəzən axşamlar əylənmək, beyni başqa bir şeyə yönəltmək lazımdır. Kriketin ən gözəl tərəfi odur ki, burada vaxt uzundur, hadisələr tədricən inkişaf edir və sən hər dəqiqə yeni bir proqnoz verə bilirsən.
Mən öz qayda-qanunlarımı hazırladım. Məsələn, heç vaxt əsəbi halda oynamıram. Yalnız xoşbəxt və rahat olduğum anlarda, axşam çayından sonra. Bu, mənim gündəlik rejimimin bir hissəsi oldu. Bir neçə dəfə kiçik uduzduğum da oldu. Amma inanın, bu, məni üzmür. Çünki mən artıq oyunun fəlsəfəsini başa düşmüşəm. Bəzən uduzmaq da qalib gəlmək kimi həyəcan vericidir. Bu, göstərir ki, heç nə sabit deyil və hər zaman dəyişiklik üçün şans var. Bəlkə də bu yanaşma mənə işdə də kömək edir. Daha çevik oldum, riskləri daha yaxşı qiymətləndirirəm.
Mən bu təcrübəni hər kəsə tövsiyə edirəmmi? Bilmirəm. Hər kəs öz xarakterinə görə davranmalıdır. Amma mənim üçün bu, əsl kəşf oldu. İdmanı sevməyən biri olaraq, kriketin sehrinə düşmək gözlənilməz idi. İndi həftə sonları evdə olanda, televizoru açıb canlı yayımları izləyirəm və bu, mənə günün yorğunluğunu unutdurur. Söhbət puldan, mərcdən deyil, duyğulardan və özünü kəşf etməkdən gedir. İndi mənim ən sevdiyim axşam məşğuliyyəti əlimdə çay stəkanı ilə gərgin bir oyunu izləmək və eyni zamanda tarix yazıldığını hiss etməkdir. Qiymətli bir təcrübədir, doğrudan da.

Antworten